Peppad eller provocerad?

Det är intressant att läsa om hur många olika sätt det finns att jobba på när man skriver, hur många vägar det finns att välja på för att nå målet. En del gör noggranna synopsis med scenerna planerade mer eller mindre i detalj, medan andra tar avstamp i en flyktig tanke, börjar skriva och ser vart det leder.

Åsa Hellberg delar med sig av sin process på bloggen, och hon verkar skriva råmanus ungefär som en hundrameterslöpare springer. Och visst, det är inte läge att börja jämföra sig – allas liv ser förstås olika ut för övrigt, när det gäller jobb, barn, andra åtaganden osv. Men ändå, oavsett det så tycker jag att det är ett imponerande tempo.

Och frågan är – blir man peppad eller provocerad av att läsa om det? Det är lite som när jag för några veckor sedan var ute och sprang med Johanna. (Hon skulle förmodligen tycka att ”sprang” är en grov överdrift eftersom hon var tvungen att hålla mitt tempo). Elva kilometer, vilket är det längsta jag har sprungit någon gång och ungefär hälften så långt som de löppass som Johanna brukar ge sig ut på efter en hel dag på jobbet eller med de små barnen. Slutet av löprundan gick i ett skogsparti som var ganska kuperat, och medan jag flåsade, stånkade och pressade mig framåt skuttade Johanna ett halvt steg framför, vände sig om med glada tillrop och peppande kommentarer. Mitt ansikte var svettigt och högrött. Johanna såg ut som om hon kom direkt från ett modelljobb.

Så – peppad eller provocerad? Ja, handlar det inte om hur vi väljer att se på oss själva och vår förmåga? Antingen kan de som är bättre än oss få oss att sura och känna oss dåliga. Eller så accepterar vi att vi inte är bäst på allt och gläder oss över att det finns de som kan inspirera oss och visa vägen.

7 reaktioner på ”Peppad eller provocerad?

 1. Samma här! Är lättpeppad 😄 Inget blir sämre för mig bara för att det går bra för andra, tvärt om.
  De lärdomar jag fått från folk som kunnat mer än mig är det som tagit mig vidare. Känner stor tacksamhet och förhoppningsvis kan jag dela med mig av min kunskap längre fram.

  Gillad av 1 person

  1. Vad kloka ni är! Men ja, jag funkar oftast likadant. Mindre bra dagar kan jag dock få kämpa lite extra för att välja peppen framför deppen. 😉 (Nu överdrev jag kraftigt bara för rimmets skull – det handlar egentligen inte om depp, utan mer om självtvivel och tillfälligt minskat skrivsug).

   Gillad av 1 person

   1. Men herregud, självtvivlet är ju ständigt på lur även för mig! Det tror jag de flesta kreativa människor dras med, läste faktiskt någonstans att självtvivlet är en del av den kreativa processen. Det försöker jag tänka på istället för att slå på mig själv.
    När det gäller andras flyt och framgång så tänker jag att det är som sociala medier, folk basunerar sällan ut sina svåra stunder, men vi drabbas alla av dem. Så jag suger åt mig av den pepp andra människor förmedlar, men med vetskapen om att det inte är hela sanningen = ingen anledning för mig att känna mig dålig 🙂

    Gillad av 1 person

 2. För det mesta är allt jag läser peppande. Andras skrivprocesser är jättekul att läsa om. Men de dagar då det går lite trögt kan det vara svårare att se det positiva när andra verkar spruta ur sig text.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s