Champagne-chicklit

Varför tar ingen henne i handen och åker till ett AA-möte?

Det har jag undrat både en och och två gånger när jag har läst chicklit eller relationsromaner. Visst, man kan överdriva för dramatikens skull. Men (och nu tar jag risken att låta som en präktig moralkärring) ibland får jag känslan av att alkoholen målas upp både romantiserat och orealistiskt.

Det dricks vin och champagne till vardags och fest, med vännerna, på dejter, hemma i soffan. För att fira, för att trösta sig eller helt enkelt för att ja, jag vet inte, tillföra lite glamour? Eller för att det bara ska vara så?

Visst får man skriva om alkohol (det gör jag också). Att låta någon bli berusad eller bakis gör att berättelsen kan ta andra vändningar och karaktären kan bete sig på ett nytt sätt. Överdrivet drickande kan t.ex. signalera att någon är nere. Det kan säga något om karaktär och personlighet. Men jag ställer mig ändå lite frågande till att huvudpersonen måste vara mer eller mindre berusad från pärm till pärm.

Anledningen till att jag funderar över det här just nu, är att min huvudperson precis ska vakna upp efter att ha druckit för mycket. Det ska bli roligt att skriva om, och det fyller en viktig funktion i berättelsen. Och, för att ta henne i försvar, så fick hon väldigt jobbiga nyheter kvällen innan. Men om hon börjar vakna upp med dunkande skalle i vart och vartannat kapitel så kommer jag att tröttna på henne och säga åt henne att skärpa sig.

 

16 reaktioner på ”Champagne-chicklit

  1. Haha det här är en av grejerna min svenska testläsare kommenterar på – att det dricks för mycket alkohol i mina manus… 😀 Själv tycker jag att jag bara ger en sanningsenlig bild av hur det ser ut, men uppenbarligen blir det rätt mycket alkohol då…

    Gilla

    1. Haha, jaså? Ja, men det är klart att det faktiskt ser ut så ibland och då förstår jag om man skriver in det. Det jag reagerar på att det är så vanligt förekommande oavsett karaktärernas ålder, livssituation och familjeliv. Typ småbarnsföräldrar som går runt och dricker vin dagarna i ända.. nej, då vaknar moraltanten i mig. 🙂

      Gilla

      1. Haha ja då blir det kanske för mycket. Det manuset jag fick mycket alkoholkommentarer på handlar om studielivet, så då är alkoholen tyvärr en stor del av det, men jag kunde säkert problematisera det mer.

        Gilla

  2. Håller med. Har inga problem med att det förekommer, men ibland blir det väääldigt mycket. Känns inte riktigt trovärdigt – dricker folk verkligen hela tiden..? 😕

    Gilla

  3. Det där slog mig med när jag läste svensk chick lit (Denise Rudberg, någon?) att det inte hände så mycket annat än att karaktärerna söp, gjorde dumma saker och sedan nojade över konsekvenserna. Jag ville bryta mot det där, och skriva en chick lit som liknade mina amerikanska förebilder. Men svenska läsare vill kanske läsa om karaktärer som liknar dem? O:-) för här sups det ju en hel del.

    Gilla

      1. Ja, det kan ju vara olika men med tanke på hur vanliga den sortens böcker är på den svenska marknaden börjar man ju undra 😉 Ja, jag har skrivit en… eller kanske två? Min första var nog den mest renodlade chickliten, bok två mer en relationsroman kanske, och bok tre (en kortroman) är nog lite chick lit den med. 🙂

        Gillad av 1 person

      1. Tack! 🙂 Jag ser fram emot att läsa din bok när den kommer ut 🙂 Just nu har jag bestämt mig för att försöka mig på att skriva en spänningsroman… 🙂 Den är under redigering nu. Kan man läsa någonstans vad din bok/dina böcker/manus handlar om?

        Gillad av 1 person

      2. Vad snällt sagt, tack för pepp!
        Nej, de flesta har som sagt avstannat innan det har blivit aktuellt att summera dem… Men jag kanske ska vika något inlägg åt att presentera mitt pågående manus lite mer!

        Gillad av 1 person

  4. Vet ärligt talat inte så mycket om denna genre, men jag föredrar alkohol i måttliga doser. Som hos Rosamunde Pilcher, där man i trängda lägen snarare tar sin tillflykt till ”a nice cup of tea”. Aldrig fel.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar