Insert your darlings

Vad lätt det är att snegla över staketet och tänka att gräset säkert är grönare på andra sidan. Som nu när jag skriver råmanus och tänker att åh, redigeringen! Den kommer att bli enklare och härligare och texten kommer att skina som en sol.

Jo. Jag vågar mig på en chansning att jag mitt i redigeringen kommer att tänka tillbaka på råmanustiden som i ett romantiskt skimmer. Åh, tänk när man ändå fick krafsa ihop helt ny text, lite sådär kravlöst…

Inte för att det inte är roligt att skriva. (Då hade jag ju knappast gjort det!). Men som alla vet kommer det dagar då det inte känns sådär fantastiskt underbart, när texten osar högstadienovell och tröttheten och netflixutbudet tar överhanden. Det är då det är bra att försöka definiera fördelarna med den nuvarande fasen. För de finns förstås, oavsett svackor här och där. Och en av de stora fördelarna med att skriva råmanus måste väl ändå vara just att det är mer kravlöst. Att inte behöva sitta med rödpenna och skeptisk min och sila stoffet och killa darlings.

Nej, nu är det läge att ge kreativiteten och de galna idéerna fritt spelrum, ösa på med allt som verkar kul eller fyndigt, pressa in det där roliga skämtet eller citatet bara för att man gillar det så mycket. Strunt samma om det ryker i redigeringen. Råmanuset behöver inte vara ett avskalat skelett, tänker jag. In med älsklingarna!

13 reaktioner på ”Insert your darlings

  1. Känslan känns igen! 😄 När man håller på med det ena drömmer man om det andra.
    Jag är inne på tredje redigeringsvändan av mitt senaste manus och har från version ett ändrat massor. Och nu börjar det bli kul igen! Är inte det minsta sugen på råmanus 😄 Hur långt har du kvar innan redigeringen börjar?

    Gillad av 1 person

    1. Vad imponerad jag blir – tredje vändan! Vore kul att höra hur de tre vändorna har skilt sig åt, t ex om du har fokuserat på olika saker i respektive redigering?

      Jag har gissningsvis kommit ca halvvägs, har väl 35000-40000 ord kvar innan jag är där, skulle jag tro.

      Gillad av 1 person

      1. Jag skickade in, blev refuserad och sedan skrev jag ett nytt råmanus (för fjärde gången) men sedan tänkte jag ”fan heller, gör om gör rätt”. Jag har strukit mängder, bytt namn, yrken och plot. Först småpetade jag, sedan grejade jag med dialogen, den här vändan har inget varit heligt och det har varit väldigt nyttigt.
        Då är du bra på väg! Är det ditt första manus? Personligen är jag nykär i redigeringen, det är mer finlir än att dunka ner historien.
        Jättekul att följa din resa! 😄

        Gilla

      2. Vad spännande! Och, som sagt, imponerande. 🙂
        Tack, kul att du vill hänga med på resan! Och roligt att göra dig sällskap på din resa också, förstås. Njae, det är väl inte det första manuset, men oftast har jag lagt av någonstans efter 30 000 ord. Det har jag lyckats undvika den här gången, haha.

        Gillad av 1 person

      3. Härligt! Varje steg åt rätt håll är inte ett steg åt fel håll, så brukar jag tänka 😄 Så vi kämpar på tycker jag och tillslut går vi i mål. Heja!

        Gillad av 1 person

  2. Håller med dig Sara att man ska sätta in så mycket text och man får vara hur crazy och/eller rolig man vill med sin historia. Jag bara älskar att skriva. Tyvärr blir det bara på helgerna numera när heltidsjobbet tar all ork och energi på vardagarna. I redigeringsrundorna vad jag har läst ( 7 st) hinner man säkerligen ändra en hel del.

    Gillad av 1 person

  3. Härligt med en chicklitskrivblogg! 🙂 Jag känner SÅ igen mig i det där, sitter alltid och längtar till redigeringen när jag skriver råmanus, och nu … ja, det är ungefär som du förutspår! 😀 Nu vill jag bara bli klar någon gång så jag kan ägna mig åt något helt annat, eller iaf vila ett slag medan testläsarna slaktar mitt manus. 😮

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar