Med risk för att låta krass

Jag har ju haft en ganska utförlig synopsis under skrivandet, med de stora trådarna i stora drag – scener, karaktärers utveckling, vändpunkter osv. Men det finns en ganska stor grej som jag hittills har lämnat öppen. Och nu när jag närmar mig slutet så måste jag bestämma mig.

Jag har tänkt ett tag att det kanske är bra att jag inte har bestämt allt, att jag inte vet utgången helt och fullt. Att jag blir mer som en läsare som också är nyfiken på hur det ska bli. Låta karaktärerna visa vägen, så att säga.

Men sanningen att säga har jag lite svårt för det här med att lämna över makten till karaktärerna. Att se sig själv som berättelsens tjänare, som bara känner in och skriver ner, som om berättelsen var en helig skrift. Nja, nog för att det finns magiska ögonblick i skrivarlivet, men mitt manus är ingen helig skrift. Och nu börjar det bli hög tid för mig att gå in och bestämma hur det ska sluta.

 

6 reaktioner på ”Med risk för att låta krass

 1. Alla har sina metoder, en skrivkompis som är flerfaldigt publicerad författare vill aldrig veta sin historia innan utan upptäcker den längs vägen. Själv vill jag veta ALLT före jag börjar skriva (även om det kan hända saker på vägen) – det kanske är därför jag inte blivit publicerad?! 😄
  Jättekul att det går så bra för dig och att du börjar närma dig den punkt då det är dags att knyta ihop säcken. Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår den skrivmetoden också, det gör jag verkligen. Och visst har det funnits passager där det har lutat åt det för mig också, där saker har hänt eller sagts utan att jag har planerat det i förväg – det är häftigt! Det jag värjer mig lite emot är bara det här när man förstorar berättelsen och karaktärerna så mycket att man förminskar sig själv på kuppen. Det är trots allt i författarens huvud det händer, tänker jag, oavsett vilken metod man använder sig av. Och jag är väldigt imponerad av de som lyckas skriva ett helt, sammanhängande manus på känsla! 🙂
   Tack snälla! Ja, jag hoppas att det går bra, och inte bara framåt.
   Trevlig helg, och lycka till med redigeringen!

   Gillad av 1 person

   1. Jag håller helt med, karaktärerna är mina och de ska för sjutton göra som jag säger – och det gör de… oftast 😉
    Tack! Klart det går framåt, ibland åt sidan, men självklart blir det vi gör bättre. Jag vägrar tro annat. 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Det här låter som ett inlägg skrivet av mig haha 🙂 Jag tampas nämligen också med det där. Iibland undrar jag om jag försöker få mina karaktärer att bete sig som JAG vill bara för att det ska passa in i den handling jag tänkt ut. Istället för att stanna upp och tänka ”Hrm… det här känns inte bra, vad händer om jag testar att göra såhär istället?” Med risk för att allting som jag planerat framöver inte längre passar in. Herregud….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s