Om rimliga krav och mätbara mål

70 000 förra veckan? Nej, det fanns inte en chans. I början av veckan tuffade det på ganska bra, men mot veckoslutet, då jag hade ungarna ensam både dag- och nattetid, var jag alldeles för trött. Det är nog en av mina styrkor, att jag utan dåligt samvete eller måsten som pockar på kan parkera mig i soffan en hel kväll med glass och underhållnings-TV. Det må låta mer som laster och lathet än en styrka, men jag bromsar hellre för tidigt än att pressa mig för långt. Man måste vara lite snäll mot sig själv.

done-enough

Men 65000 har jag passerat, och nu har ett skrivartillfälle dykt upp igen. Ibland kan jag känna att det blir en konstig fixering vid antal ord – det är ju till syvende och sist inte ordantalet som avgör när manuset är klart – men i brist på andra måttstockar har det funkat som ett sätt att beta av delmål för mig, ett konkret bevis på att det går framåt.

6-7 avsnitt/scener kvar, tror jag. Nu är det dags för skolavslutning.

7 reaktioner på ”Om rimliga krav och mätbara mål

 1. Håller med, det är en styrka att begränsa sig och vila. Heja! Själv övar jag på det dagligen.
  Att räkna ord blir ju en ledstång att hålla sig i, tänker jag, jag ska upp för trappan och den är X antal ord lång. Det är ju skillnaden mellan en novell och en roman, trots allt. Men när råmanuset är klart tycker jag det handlar mindre om orden och mer om innehållet, fokus skiftar när delmål ett är nått.
  Tycker du jobbar på väldigt bra!

  Gillad av 1 person

  1. Tack tack! Ja, jag kan tänka mig att det skiftar fokus när man har ett färdigt utkast. Jag kommer ha en hel del att göra innan det ens är färdigt för en första testläsning, haha. Exempelvis ändrade jag precis (67000 ord in i manuset) befattning på en av de centrala karaktärerna. Samma arbetsplats och samma kolleger, men en annan position. Så det gäller att hitta allt som behöver ändras sedan, för att det ska stämma.

   Gillad av 1 person

   1. Ja det är mycket som återstår efter råmanusdelen är klar. Vad intressant att du bytt befattning på din huvudperson, jag har bytt yrke helt på min (efter manuset var klart). Vilken var din anledning? Jag hade ingen känsla för min karaktär och lyckades inte göra henne så empatisk som jag ville ha henne, men ett yrkesbyte hjälpte mig få mer känsla för vem hon var.

    Gillad av 1 person

   2. Man blir så nyfiken av att höra om din karaktärs yrkesbyte! Kul att du hittade ett sätt att komma åt problemet. En väldig massa jobb med det, förstår jag, men det låter också ganska kul att få se hur manuset förändras till det bättre på det sättet?

    Anledningen till att jag ändrade, var framförallt för att skapa mer variation i persongalleriet. Och så blev det en mer naturlig utveckling för karaktären i fråga. Jag testar i alla fall. 🙂

    Gillad av 1 person

   3. Det fina är att kunna göra just det, byta ut saker i manuset lite sådär. Kruxet är bara att det kräver en massa arbete, men å andra sidan är det bara vi själva som ”drabbas” 😉
    Jag bytte från kafébiträde till undersköterska på äldreboende, min svägerska jobbar med det senare så jag har en bra ingång för att få fakta rätt. Lättare att låta hp:ns empatiska sida komma fram.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s