Trial and error

Är det något jag borde ha lärt mig vid det här laget, är det att det sällan blir som jag har tänkt mig. Knappt hinner jag börja på det jag har tänkt förrän jag inser att det inte riktigt funkar. Lyckligtvis brukar jag på samma gång inse hur jag borde gå tillväga istället.

I det förra inlägget skrev jag om min redigeringslista i punktform. Jag skulle börja med att åtgärda inkonsekvensen i huvudkaraktärens sätt att ta sig till och från jobbet. Men så satt jag där och scrollade och sökläste och kom på att såhär kan jag verkligen inte hålla på med varenda punkt – hur lång tid skulle inte det ta..? Och, inte minst, hur tråkigt blir det inte?

Så nu har jag börjat gå igenom manuset kronologiskt istället. Den enda lilla haken är att jag behöver ha mycket i bakhuvudet när jag läser – planen är nämligen att åtgärda så många punkter som möjligt den här vändan, och då gäller det att inte tappa bort de där sakerna som jag ska hålla utkik efter. Små saker och större saker.

Jaja. Elva av fyrtioåtta kapitel tror jag att jag har jobbat mig igenom, och jag har hunnit göra en del ändringar som jag är nöjd med.

Och nu känns det VÄLDIGT välkommet med fredag! Trevlig helg, alla skrivande där ute!

11 reaktioner på ”Trial and error

 1. Man måste testa sig fram! Skönt att du kom på att metoden inte skulle fungera relativt snabbt i alla fall 🙂 Jag har insett att jag måste gå tillbaka betydligt längre innan jag kan börja redigera. Tillbaka till karaktärsbyggandet. Sedan får vi se hur jag tar mig an redigeringen!
  Några punkter har dock redan hamnat på listan. En karaktär ska byta både kön, namn och relation till huvudkaraktären. Två bikaraktärer ska återuppstå från de döda. Och jag inser att hela boken inte kan innehålla enbart heta sommardagar – vädret måste ändra sig och framförallt måste jag bestämma mig för om jag ska börja berättelsen i början eller slutet av sommaren.

  Gillad av 1 person

  1. Javisst, det är skönt när man inser det ganska kort in på den dåliga vägen… att man måste gå tillbaka och testa en annan. 🙂 Det låter som att du har en spännande redigering framför dig – och positivt att du redan har satt fingret på sådant som behöver ändras, och hur.

   Gilla

 2. Bra jobbat, 11 av 48 kapitel är ju typ en fjärdedel av manuset!
  Det är så jobbigt det där att ha allt i bakhuvudet, jag brukar skriva en lång lista som jag läser igenom innan varje redigeringspass så att jag förhoppningsvis ser problemen när de dyker upp.
  Trevlig helg till dig också!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, det gäller att försöka se vad som är gjort, inte bara vad som är kvar att göra. 🙂 Det låter smart att läsa igenom listan före redigeringspassen, det borde jag bli bättre på (istället för att tro att jag har allt i minnet, haha…)

   Gilla

 3. Då har du kommit en bra bit! Att hitta ditt sätt är avgörande.
  Jag är själv en hoppare, måste göra så för att komma ihåg vad det är jag ska åtgärda. Om jag försöker göra allt kronologiskt – vilket jag testat – så fastnar jag bara.
  Kul att läsa om hur du jobbar 👍🏻

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är så intressant det där, att vi funkar så olika. Sedan kan det säkert bero på var man befinner sig i sitt skrivande – om två, tre manus kanske jag också har fått ”hoppandet” att funka. Ja, det är kul at få följa varandra! 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Så är det, vad som funkar i ett manus fungerar inte i ett annat, vad som funkar under en period funkar inte i en annan. Så är det iaf för mig. Just nu måste jag hoppa eftersom jag har lite svårt med minnet, så hopp hopp – det är okej 😄

    Gillad av 1 person

 4. Vad spännande att du ska skicka till lektör! Har du gjort det förut eller är det första gången? Har funderat mycket på att jag skulle vilja göra det också, men strandar alltid på att mitt manus är så sjukt långt att det skulle kosta en hel förmögenhet. Men kanske någon gång.

  Låter som att du har en bra plan med redigeringen. Själv är jag som Marie, måste hoppa, för annars fastnar jag och försöker peta färdigt allting i kronologisk ordning, även det som det inte är meningen att jag ska redigera. Hoppas du hinner med allt du föresatt dig!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är spännande! Jag har inte gjort det förut, så jag är väldigt nyfiken på responsen. Måste bara peta lite till först… Och jag förstår att det bär emot om man sitter på ett väldigt långt manus – då får man leta lässugna testläsare istället. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s