Utlovat pedagogiskt inlägg (och ett HURRA!)

Det var det här med färgflätan. Nu känns det lite som att den har blivit hypad, eftersom det hela är en extremt simpel metod som egentligen inte kräver ett eget, pedagogiskt inlägg. Men men – jag har haft stor nytta av den, och flera med mig, så kanske kan en enkel sak ändå vara värd att berätta om. Inledningsvis kan jag nämna att flätan lämpar sig bäst för den som är av den planerande, synopsis-skrivande sorten (hej hej!), och är bra att ta till just i det skedet – eller senare för den delen, om man märker att manuset behöver struktureras upp. Så… here goes: Hur du gör din egen färgfläta.

 1. Urskilj vilka trådar du har att jobba med i ditt manus. Till exempel de på märkliga platser funna liken å ena sidan, och kriminalkommissariens flört med labbassistenten å andra sidan.
 2. Börja med en tråd och punkta upp viktiga scener. ”Lik 1 hittas på en helikoterplatta, polisen börjar fråga runt.” ”Lik två hittas i hissen på polisstationen, mystiken tätnar.”
 3. Gör likadant med nästa tråd, och eventuella fler trådar (kan bli svårt med för många, jag håller mig till de stora trådarna).
 4. Se över varje tråd, och hur du vill ordna de olika scenerna – ska något byta plats?
 5. Ge varje tråd en egen färg.
 6. Börja fläta! Väv samman de båda (eller flera) trådarna genom att varva scener från dem. Det här kan vara riktigt roligt. Inte sällan ger det nya tankar om övergångar och hur saker kan hänga ihop. 2017-09-07 Frågor på det?

Och så till mitt HURRA! Idag landade ett betydligt mer glädjande mail i inkorgen. En förläggare som ville meddela att intresse har väckts och att de gärna vill läsa ordentligt och återkomma, hoppas att jag har tålamod att vänta?

OM jag har! Just idag känns det som att de får ta hur många månader de vill på sig, för jag svävar på moln och nyper mig i armen. Jag är förstås medveten om att det inte på något sätt behöver innebära att de kommer att ge ut det, och att jag inte ska hoppas för mycket, osv, osv. Men som sagt. Just nu (och för en tid framöver, tror jag) är det där mailet fullt tillräckligt. Jag har fått en boost, kan ta mig i kragen och jobba på med nästa råmanus. Hurra!

18 reaktioner på ”Utlovat pedagogiskt inlägg (och ett HURRA!)

 1. Först och främst: GRATTIS! Hur stort är det inte att ett förlag vill läsa och meddelar dig det. HURRA är det minsta man kan säga 😀

  Färgflätan är genialisk i all sin enkelhet. Jag har haft mycket nytta av den, tack för det! 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Men hallå hur stort är inte det??? 😀 Det visar att du har förmåga att ta dig vidare i processen! Du lyckas väcka ett intresse som gör att människor vill läsa vidare. (Fast det visste jag ju redan 😉 Hoppas att du firar i helgen?

  Och tack för övrigt pedagogiskt inlägg. Har inte testat färgflätan men jag gillar ju färger så kanske måste testa 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack! Ja, här ska absolut firas!

   För precis så känns det – ”vad som än händer” – jag är så otroligt glad ändå. Jag har fått en indikation på att någon någonstans har tyckt att mitt manus verkar vara nåt att titta närmare på, det räcker hur långt som helst. (Påminn mig gärna om det när nästa refusering kommer, haha!).

   Gilla

 3. WOW!!! Det är ju dröm-mailet, så roligt! Du har lyckats producera ett manus som sticker ut så pass mycket att någon ratar snabbt samtidigt som ett annat förlag tycker om det mycket! Så bra jobbat!

  Det enkla är ofta det smartaste, jag älskar färgflätan, den var stor hjälp tidigare när jag var lite rädd för att skriva synopsis 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Verkligen dröm-mailet! TACK! Eller så har jag producerat ett följebrev som både avskräcker och lockar… Men jag hoppas att de iaf hade läst lite grann i själva manuset också innan de hörde av sig. 🙂

   Sant, det enkla är ofta att föredra. Hoppas att det går bra med ditt nya manus!

   Gilla

  1. Jaaa, jag vet – jag fick skärpa mig för att inte slänga mig framför deras fötter och kyssa dem (fast i mailform då). Svarade nåt lagom (?) exalterat, tackade så mycket för svar och jag ser fram emot att höra från dem igen, typ så.
   Stort tack!! ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s