Vad ska hon heta?

Nej, inte huvudkaraktären, hon har sitt namn klart (även om jag pendlar lite fram och tillbaka när det gäller efternamnet). Jag syftar på manuset. Samtidigt som jag i sakta mak pillar vidare med det, funderar jag på titel. Ett arbetsnamn, åtminstone.

Tänk om man kunde välja ett befintligt namn, som när man ska namnge sina barn.

”Vad kul att du ska ge ut en bok! Vad ska hon heta?”

”Jag funderar på Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, eller kanske Sover du så diskar jag. Har även funderat på En man som heter Ove, gillar den titeln (men vet inte hur bra den passar på en bok om en tjej som heter Clara).”

Älskar det andra exemplet (Stig Claesson).  Har du någon favorittitel?

(Eller kanske ännu hellre, något tips på hur man brainstormar fram en egen?).

19 reaktioner på ”Vad ska hon heta?

 1. Hm, de titlar man spontant kommer att tänka på är väl de som är bra tänker jag. Får upp ”män som hatar kvinnor”, ”en komikers uppväxt” och sen gillar jag namnen på Simona Ahrnstedts ”en enda… ”-serie. De har väl det gemensamt att de kort och koncist reflekterar innehållet/huvudtemat kanske? Vilket titlarna på mina två manus gör också, skönt att kunna konstatera. Brukar alltid ta det första som poppar upp i huvudet. Sedan byter jag om det kommer upp något bättre när jag jobbat vidare. Tror inte det har gjort det men minns ärligt talat inte. Titeln känns superoviktig i sammanhanget så har inte ägnat den så mycket uppmärksamhet. Dock är det ju praktiskt och roligt med ett arbetsnamn på projektet.

  Gillad av 1 person

  1. Håller med, bra titlar! Och kul att du har hittat bra titlar själv. Som du säger, det är ju inte precis det avgörande (åtminstone inte så länge manuset inte är utgivet), men likväl är det kul att hitta något som funkar. Ska försöka vara uppmärksam på om det poppar upp något. 🙂

   Gilla

 2. Jag tycker inte om att döpa mina manus, brukar köra med ett (dåligt) arbetsnamn och sedan tänka att det kommer ett bättre längs vägen. Bara det att det gör det sällan. Brukar bli tvungen att krysta fram ett nytt innan manusskick, och det är alltid samma plåga!
  Hoppas på bättre lycka för dig 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Ja jäklar så svårt alltså detta med namn. ”Vad heter ångest på spanska?” dök upp en kväll efter typ 10-11 månader av skrivande och sen har jag inte kommit på nån annan titel. Tvåan har arbetstiteln ”Nationen” men vet inte om det kommer att bli den riktiga titeln (om det blir bok). Tredje bokens (som är ett katastrofalt NaNoWriMo-manus) titel har jag kommit på helt randomly och gillar massor – ”Allt jag (inte) ångrar”. Men tja, så himla svårt alltså. En dag dyker rätt namn förhoppningsvis upp för dig!

  Gillad av 1 person

  1. Åh, gillar verkligen alla dina titlar! Kul också att höra att ”Vad heter ångest på spanska” dök upp efter att ha skrivit ganska länge – då kanske jag inte ska stressa upp mig än. 🙂

   Den dök för övrigt upp i fysisk, tryckt form i min brevlåda idag – din fina bok, alltså! 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Skriver du en serie eller fristående? Jag gillar när serier har någonting i namnet som binder ihop dem.
  Namnen brukar trilla in vad det lider, tycker jag. Oftast ändras arbetsnamnet till något mer passande när det börjat luta mot avslut.
  Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, den måste nog upp på läslistan nu känner jag! 🙂
  Snygga namn på böcker är Caroline Erikssons ”Hon som vakar”. Eller korta snärtiga som Läckbergs ”Tyskungen” eller Wennstams ”Flickan och…”-böckerna.

  Gillad av 1 person

  1. Fristående! Men jag håller med, det är snyggt när det finns en röd tråd hos titlarna.

   Den dagen kastanjerna… läste jag för rätt längesedan, men minns att jag gillade den mycket.

   Tack för titeltips, håller med om att de där är effektiva/fina titlar! Hon som vakar står på läslistan här. 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Jag tycker mycket om titlar som är som tagna ur sitt sammanhang, som om man kan förvänta sig att hitta titeln bland sidorna när man sedan läser boken. Då blir det kluriga att få till en titel som ändå speglar innehållet, men samtidigt funkar fristående. Exempel:

  Något du inte vet att jag vet
  Allt det där jag sa till dig var sant
  Härifrån till dig
  Det går an
  Glöm inte att låsa
  Innan ankorna drunknar
  Levande läppar rekommenderas

  (tog dessa exempel från min att läsa-lista så jag har inte själv läst någon av dem än)

  Generellt tycker jag inte om titlar med bara ett enstaka ord. Däremot gillar jag saker som anspelar på känslor, natur eller på annat sätt är poetiska eller vardagsnära – gärna både och.

  Gillad av 1 person

 6. Jag har jättesvårt för att komma på titlar. Arbetsnamnet för nuvarande manus tyckte jag inte heller funkade så när jag skickade iväg till förlag blev det en karaktärs namn som fick stå som titel. Tänker att en borde kunna få hjälp med sådant när det väl gäller… 😉

  Gillad av 1 person

  1. Den är ju alltid en variant, förstås (jag menar, är det någon som har klagat på en bok som… Emma? Kunde Jane Austen komma undan med det, så kan väl vi!). 🙂 Och ja, en sådan sak lär man ju få hjälp med om det behövs – om det visar sig att någon skulle vilja publicera, alltså.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s