Tre bra saker med elakingar

Barnen tittar ibland på ett TV-program som heter Johans fordon. Det är den Johan som hade barnprogram redan när jag var barn, som i varje avsnitt presenterar ett visst fordon. Varje gång enligt mönstret ”Det finns tre bra saker med…” (en bandvagn/en dumper/en cementblandare). Inspirerad av det tänkte jag idag reflektera lite kring det här med elaka människor. I bästa fall är ni andra förskonade från sådana helt och hållet, men i annat fall… varsågoda, här kommer tre bra saker med elakingar:

 1. Elakingar ger dig chansen att utvecklas som människa. När jag som nyutexad lärare tampades med ett par föräldrar som verkade ha som enda mål i livet att göra livet surt för mig, sade någon klok kollega: Se det som att de här personerna har dykt upp i ditt liv för att ge dig chansen att träna på ditt tålamod (fritt ur minnet och kanske inte helt korrekt citerat, då det här är några år sedan). Det hjälpte faktiskt. Att tänka så, alltså – huruvida tålamodet blev bättre eller inte kan jag inte säga säkert. Förmodligen landade det på plus minus noll. Men i vilket fall som helst blev de här människorna en lärdom för mig. De gav mig erfarenheter som gör att jag kan tampas med andra elakingar på ett bättre sätt, utan att ta åt mig.
 2. Elakingar vidgar dina vyer och ger dig chansen att reflektera kring vad som formar och påverkar oss och hur vi gör våra val i livet. Tacksamt objekt för en skrivarhjärna alltså!
 3. Det här hör ihop med punkt två – elakingar är helt enkelt bra manus-stoff. Behövs det antagonister? In med dem i manuset! Som ett plus kan du fnissa inombords nästa gång elakingen beter sig illa (eftersom hen inte har en aning om i vilket konstruktivt syfte du använder elakheterna, säkert inte i linje med elakingens egna avsikter).

17 reaktioner på ”Tre bra saker med elakingar

 1. Först tänkte jag ”vem har hon nu råkat ut för?”. Sen insåg jag hur rätt du har. In med dem i manuset bara! Kan komma på både en och två som kan platsa… 👿 Faktiskt har jag redan tänkt lite åt det hållet men det sista du skrev om att inspireras as it happens – genialiskt! Och ett bra sätt att öva sig på att hålla lite distans till det som händer och sägs.

  Gillad av 1 person

  1. Precis, när man hittar den där distansen går det mycket lättare. Sedan behöver man ju inte låta manuset bli en enda stor hämndaktion mot elaka människor man mött, men inspirationen från verkligheten kan definitivt hjälpa till att skapa karaktärer. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Jaaa, precis så hanterar man dom bäst! Har några mindre trevliga kunder (jobbar på myndighet) och en av dom avbröt sig mitt i en lång harang ”men…varför ser du så glad ut…?” Och jag kunde ju inte svara att jag tog mentala anteckningar, utan svarade (också sanningsenligt) att alla våra besökare förtjänar samma typ av bemötande. Hen blev rätt nöjd faktiskt, så en win-win för alla om man inte tar elakingarnas beteende personligt, tänker jag 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Att se människan bakom elakingen är alltid en källa till inspiration. Elakingar agerar ju inte i något ondsint vakuum. Vissa elakingar vet ju inte ens om att de är just elakingar och de kan vara nog så intressanta.
  Har en synnerligen störd person som fanns i mitt liv en period och som hamnat på listan över framtida karaktärer, jag har en idé för sammanhanget och på sikt kanske jag får tacka den störda människan för sin input, haha 😀
  Men detta med föräldrar som är ute efter läraren! Vad är grejen med det? Du är inte den första jag hört berätta om sådant, så himla trist.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, något att ta med i ”Författarens tack”? (Tack du störda människa som gav mig så mycket stoff…). 🙂
   Ja, det är verkligen trist när föräldrarna är så frustrerade att de tar ut frustrationen på någon i personalen. Men jag ska tillägga att jag sedan dess inte har varit med om något sådant – de flesta jag har mött har varit hyfsade, välvilliga och ibland riktigt trevliga. 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Självklart! Vi ska vara tacksamma för allt stoff, inte minst de stördas, för den är ovanlig 😄
    Vad skönt att det inte varit vanligt förekommande. Har lärare i min närhet och har hört en hel del om utmaningarna som ibland uppstår med föräldrar, som har åsikter/klagar/vill ge råd/ringer på kvällarna/skickar mejl i tid och otid. Det kan vara tufft, så ni lärare gör det grymt bra, oavsett om det är besvärliga föräldrar eller ej. Heja!

    Gillad av 1 person

   2. Usch, ja, jag har hört andra lärare berätta en hel del sådant också. Inte ok! Jag har fått för mig att det är vanligare i grundskolan än på gymnasiet (eller så är det bara min personliga erfarenhet).
    Tack!!

    Gillad av 1 person

   3. Det är nog möjligt att det är vanligare i grundskolan, när barnen är mer i behov av att föräldrarna tar deras fajter, så att säga. Den kompis jag har som berättat värst grejer är lågstadielärare.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s