Panikredigering: En steg-för-steg-guide

Paniken i det hela berodde bara delvis på den tighta deadlinen (som jag själv alltså var skyldig till). En mer betydande orsak var känslan av att tappa kontrollen… skräcken över att mitt manus kanske kommer att bli bok och läsas av alla som vill. Över hela den process som väntar om jag blir antagen. Missförstå mig inte; jag vill det! Men det är ändå väldigt läskigt.

Tilläggas ska också att det här inte var den första redigeringsrundan. Ni som har följt mig ett tag vet att jag har redigerat manuset under våren, både utifrån testläsar-respons och utifrån lektörs-utlåtande. Texten var alltså tillräckligt genomarbetad för att jag skulle skicka in det till förlag (och, visade det sig ju, för att väcka ett förlags intresse). Eftersom jag inte ombads att skriva om hela manuset till preteritum, byta perspektiv, stryka en viktig karaktär eller något annat omfattande, bestämde jag mig därför för att hålla tidsramen ganska stram. Här är exempel på vad jag utgick från (saxat ur förlagets lektörsutlåtande):

”Jag upplever att du har en bra kurva, oväntade vändningar och bra tempo. Kanske hade jag velat ha det lite snabbare i början, men jag tror inte att snabbare betyder skära bort här, utan snarare att utveckla, spetsa till. Fler möten behövs mellan (—-), läsaren måste på ett tydligare sätt se vad som är på väg att hända, medan bilden av Claras känslomässiga läge blir tydligare.”

”Hur reagerar hon, vad gör hon, hur känner hon, hur visar sig dessa känslor, vilka resultat får de?”

”…saker måste komma igång inom henne tidigare i storyn.”

”Språk – i utvecklingen av manuset så skulle jag fokusera på de många humoristiska scener som finns. Ibland upplever jag att humorn skulle komma fram mer om man kokade ner antalet ord lite och fick fram scenernas essens.”

Efter att ha funderat ett tag på hur jag skulle gå tillväga, gjorde jag så här:

 1. Skrev ut hela manuset på papper. Det underlättar läsningen, tycker jag.
 2. Läste igenom allting och antecknade i marginalerna. Ambitionen var att fokusera på det som lektören påpekat, men här kom anteckningarna i själva verket mest att handla om andra saker, mest småpill.
 3. Läste igenom allt en vända till. Under den här genomläsningen (som jag gjorde på vardagsrumsgolvet med pappersbuntar utspridda runt mig) var det mycket lättare att fokusera på det jag skulle. När jag hade hela storyn färskt i huvudet, kunde jag snabbare se var ändringar skulle kunna göras, var nya kapitel skulle kunna fogas in, var reaktionerna borde framträda mer osv. Det var alltså här det mesta av tankearbetet/planeringen gjordes.
 4. Öppnade dokumentet i datorn med det kluddriga pappersmanuset bredvid mig. Först fokuserade jag på mindre saker. Strök vissa partier, lade till meningar eller kortare stycken, ändrade detaljer, förtydligade och bredde på.
 5. När jag hade gått igenom allt och genomfört alla mindre till halvstora ändringar, skrev jag om inledningskapitlet och epilogen helt.
 6. Skrev till två helt nya kapitel.
 7. Gick tillbaka till vissa kapitel för att se att de fortfarande stämde, efter det nyskrivna (jag hade antecknat vilka ställen jag skulle behöva gå tillbaka till).
 8. Läste igenom, fixade till, rättade till kapitelnummer osv.
 9. Voilà!

Nu väntar mental uppladdning för lucia, årets värsta dag. Vi ska vara på förskolan 6:45 inför luciatåget. Maken börjar jobbet kl. 7, så det faller på min lott att driva igenom det omöjliga att få dit oss andra i tid.

Annonser

12 reaktioner på ”Panikredigering: En steg-för-steg-guide

 1. ÅH så intressant att läsa om hur du jobbar! Och vilket utförligt lektörsutlåtande du fick från förlaget, jättekul!
  Har precis plockat upp mitt manus igen, och känner igen mycket av din process här, med kluddad utskrift och pappershögar 🙂

  Liked by 1 person

 2. Tusen tack för superbra input och inspiration! Vilket fint utlåtande från förlaget och helt sjukt imponerad att du hunnit allt detta!! Skönt att höra att du kom vidare från småpillet andra varvet, så lätt att fastna i småpill. Enda sättet att inte göra det kanske är att först tillåta sig känna sig fram i manuset med småpillandets hjälp och sen snabbt på med en runda till för de stora bitarna. Låter som en metod som skulle passa mig.

  Hur gör du när du skrivit ut pappren för att hålla ordning på dem? Mina blev fullt kaos nästan direkt (hade iofs gjort misstaget att skriva ut dubbelsidigt…). Sätter du dem i pärm? Eller klamrar ihop dem? Eller annat?

  Liked by 1 person

  1. Vad roligt att du blev inspirerad! Och ja, det blev faktiskt en bra metod, även om jag bara kände mig fram. Under det andra varvet kunde jag lyfta blicken på ett helt annat sätt.

   Hehe, jag skrev också ut dubbelsidigt. 🙂 Men jag försökte att jobba ganska systematiskt och hålla isär hög 1 (läst) och hög 2 (oläst). När jag tog paus staplade jag dem på varandra, en hög på långsidan och en hög på kortsidan. Det blev rörigt ibland ändå, men funkade ändå helt ok. Pärm skulle inte passa mig lika bra tror jag, jag vill kunna plocka bland sidorna om det behövs. 🙂

   Gilla

 3. Vilket jättefint utlåtande! Och bra checklista. Du har verkligen greppet 😊 Och ja, att du fick så ”små” påpekanden är ju verkligen ett bra tecken, som om inte förlagets lektörsläsning av manuset var nog med pepp liksom. Det kommer gå bra för dig detta, det känns i tårna. Heja Sara!
  Hoppas du överlevde årets värsta dag också 😂

  Liked by 1 person

  1. Haha, tack – ibland känner jag också så (jag har greppet!) och ibland är känslan den totalt motsatta.
   Tusen tack, Marie – så kul och motiverande med pepp! Nu när det är nästa ett helt år kvar till nästa lucia kan jag dessutom andas lite lättare igen. 🙂

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s