Skriva + småbarn = sant

Då och då tas diskussionen upp: Kan man kombinera småbarnsliv och skrivande? Och i  så fall, hur gör man för att få någonting gjort, någonsin? Mina barn är 7, 4 och 2 år, och jag förstår till fullo att man ställer sig frågan. När sömnen har varit upphackad under sju års tid, och dagarna är fyllda av kladdiga fingrar, vetgiriga och upprepande frågor, toalettassistans, mat-tjat och ”mamma bääääja” är det lätt att inse varför frågan ställs. Hur gör man?

Men jag tänkte att jag skulle vända på myntet och avslöja fördelarna med att kombinera föräldraskap och författande. För de finns faktiskt, och jag tycker att de lyfts fram oproportionerligt lite jämfört med nackdelarna.

 1. Småbarn gör dig effektiv. Allra mest spädbarn, skulle jag säga. Spädbarn ska matas, rapas, bytas på, vaggas och vyssjas. I bästa fall får man ett uppehåll när bebisen sover, innan allt börjar om igen. Och eftersom det inte går att veta hur lång sovstunden blir, lär man sig att blir effektiv.
 2. Småbarn gör dig bättre på att prioritera – av redan nämnda anledning. Vad ska den lilla sovstunden utnyttjas till idag? När barnet vaggas till sömns skapas närmast automatiskt en lista i punktform i huvudet, att ta tag i när (om) du lyckas lägga ner barnet i sängen utan att väcka det. Sedan är det bara att köra så det ryker.
 3. Småbarn är bra för kreativiteten. Var får de allt ifrån? Lustiga frågor, förskoleanekdoter som av allt att döma är kryddade med ett visst mått av egna fantasier, och de mest påhittiga lekar. Att vistas bland sådana fantasifulla människor är bra för den egna kreativiteten!
 4. Småbarn håller dig hemma på kvällarna. Här talar jag (liksom i alla punkter) för mig själv – det finns säkert de som är ute mycket mer, som turas om med en annan förälder att vara hemma respektive åka iväg på saker, eller som har en nanny eller en annan lösning. Men jag är hemma på kvällarna, med väldigt få undantag. Och eftersom jag enligt punkt 2 är en mästare på att prioritera, skjuter jag upp det där Netflix-serieavsnittet till en annan kväll och lägger den tid jag faktiskt har på att skriva.

Om nerverna tillåter kan man låta barnen gå loss med varsin bunke och några ingredienser från skafferiet medan man pysslar med sitt manus. Sedan skickar man ut dem i snön. (Vi har en innergård, från vilken barnen inte kommer ut – som en rastgård för fångar, kan man säga. Mycket behändigt).

7 reaktioner på ”Skriva + småbarn = sant

 1. Svårt avundsjuk på innergården! My god, bara att släppa ut dom och typ övervaka med ett halvt öga.
  Jag skriver betydligt mer nu sedan jag blev mamma, är inne på femte manuset på lika många år. Innan skrev jag ett (!) på lika lång tid, betedde mig som om jag hade all tid i världen (och det hade jag ju), och nu när tiden är extremt begränsad är det liksom inte mycket mer att välja på än att styra upp, planera, och skriva regelbundet. Sen så hjälper det att jag har en sambo som tar lika mycket ansvar som jag gör för att allt ska funka 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Innergården är guld! Med fönster från både kök och vardagsrum, så att man kan övervaka inifrån. 😄
   Kul att barn+skriv har funkat (och funkar) för dig med! På sätt och vis är det ju mer imponerande med människor som har mycket tid (okej, det har kanske ingen, men mer egen tid iaf) och som ändå har disciplinen att få in skrivandet.

   Gilla

 2. Sådana här inlägg gör mig alltid så glad å mina skrivande föräldrakompisars vägnar. Det går att få ihop det! Fast i hemlighet tycker jag (som själv är vad jag kallar barnfri) att ni är smått omänskliga 😉
  Jag tycker mig se att många föräldrar har/får en imponerande sprutt i baken och i synnerhet med skrivandet. En av mina skrivande vänner beskrev mammaledigheten som en nystart, en chans att minnas vad som är viktigt i livet och göra omtag, och sedan skrev hon järnet. Och hur många föräldrar blir inte publicerade?
  Så, min lilla observation är att föräldraskap ofta verkar vara en superkraft, heder åt er som kan, vill och orkar. Men, min vana trogen, blir jag såklart även smått orolig och hoppas att ingen, förälder eller ej, jämför sig eller pressar sig för att ”alla andra” verkar skriva/baka/motionera/arbeta så mycket.
  Heja dig Sara och tack för ett bra inlägg! Trevlig helg 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Det där med föräldraledigheten som nystart känner jag igen! Efter min första mammaledighet bytte jag jobb. Och under min tredje skrev jag manus. 😊
   Och du har så rätt – man ska INTE pressa sig för att ”alla andra” verkar klara av det ena eller det andra. En viktig nyckel till att det funkar för mig, tror jag är att jag också är snäll mot mig själv. Har jag noll ork skriver jag inte. Min lathet som jag nämner då och då. 😄 Sedan ska man komma ihåg att det finns mycket som INTE visas på sociala medier – eller ens under möten i verkliga livet. Vi ser inte alltid relationer som knakar, stress-symptom som smyger sig på eller andra saker som personen vi vill tro är perfekt inte gör eller kämpar med.
   Tack ska du ha – ha en skön helg, du också! 🤗

   Gillad av 1 person

   1. Det är bra att spendera sin föräldraledighet med att inte ”bara” ta hand om barn utan även tänka över hur man ska må bra i framtiden 🙂
    Med lite distans fattas dessutom de bästa besluten.
    Att skilja på lathet och energibrist är verkligen viktigt, för den ena kräver blåslampa medan den ena sänglampa. Typ 😄
    Precis, sociala medier är inget tvärsnitt av hur jag eller du eller folk i allmänhet har det, även om jag vet sådana som tror det och mår mycket dåligt av sociala medier (forskning visar till och med att vi alla gör det, i mer eller mindre utsträckning).
    Hoppas helgen blev bra, här slapp vi minus 20 så det var toppen 😄

    Gillad av 1 person

   2. Ja, den där distansen gör mycket. Och bra beskrivet! Blåslampa vs sänglampa – det gäller att veta vilken man ska ta till. 😄
    Ja, sociala medier har verkligen sina nackdelar, och jag kan förstå att folk mår dåligt – i synnerhet ungdomar, kan jag tänka mig (eller så är det bara för att jag ser mycket av just ungdomar i jobbet…)
    Tack, här hade vi både fin helg och fint sportlov, så nu är batterierna laddade ett tag till! Underbart att ribban ligger där – varmare än 20 minus = toppen. 😅👍🏼

    Gillad av 1 person

   3. Blåslampa vs sänglampa, det var bra beskrivet 😄
    Att vara ung i dag, när sociala medier finns, kan inte vara enkelt. Tonårshjärnan är trots ännu känsligare än den vuxna. Är glad att jag fick växa upp internetfritt 🙂
    Härligt med laddade batterier, bara att gasa på mot sommaren då 😄

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s