Tillbakablickar

I det här manuset jobbar jag med tillbakablickar på ett annat sätt än i det förra. Det är ett roligt sätt, ett sätt som stimulerar fantasin och struktursinnet på samma gång (höger och vänster hjärnhalva, kanske?).

Det är också ett sätt som gör att jag kan skifta mellan att skriva på tillbakablickar och den övriga texten. Visserligen hade jag kunnat göra så även med det förra manuset, men då kändes det bäst att skriva allt i ett svep, kapitel för kapitel. Tryggt och säkert, med minimal risk att irra bort mig. Nu kan jag testa något slags parallellskrivande light, så får jag se om jag klarar av/tycker om det.

Ja, ni hör, jag är ingen våghals precis. 😉

pan-xiaozhen-252162-unsplash

Photo by pan xiaozhen on Unsplash

8 reaktioner på ”Tillbakablickar

 1. Roligt att du testar nytt. Själv har jag ett fåtal tillbakablickar i ett manus och tycker det är en balansgång för vad som ska med i dem. Funderar på om de blir för få eller för många, för långa, för tunga, för detaljerade osv. Men vill ju att de finns med eftersom de bla bygger karaktär och bidrar till en förståelse för varför det är som det är nu. Och att fundera på vad och hur man skriver är ju aldrig fel.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är en intressant avvägning! Det kan ju bli för ”baktungt” med för många eller långa tillbakablickar, så jag håller verkligen med om att det är en god idé att tänka igenom vad som faktiskt behöver vara med. Tillbakablickarna i mitt pågående manus är egentligen inte särskilt avlägsna i tid, och de hör till storyn lika mycket som allt annat. Jag har bara valt att pytsa ut en händelse allt eftersom, istället för att berätta kronologiskt. Annars håller jag mig gärna till det kronologiska. 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Än så länge har jag bara kommit en liten bit, men jag måste säga att jag gillar det! Häromdagen skrev jag på tillbakablickar, men nu är jag inne i de ordinarie textsjoken igen. När jag tröttnar skiftar jag igen, tänker jag. 😀

   Gillad av 1 person

 2. Åh, har provat och var inte jättebra på att växla mellan olika tidsplan, blev rätt så rörigt när jag frångick modellen ”vartannat kapitel”. Skulle gärna läsa mer om hur du gör och hur det går någon gång 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Jag brukar gilla att läsa tillbakablickar, faktiskt. Trots att jag annars kan bli störd när man byter fokus alltför ofta, såsom det blir med flera protagonister t.ex. Men det kan också vara skönt att få växla lite grann. Intressant att se om parallellskrivandet funkar för dig. (Vad blir det härnäst? Skydiving?:))

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med, i rimliga mängder brukar jag också gilla tillbakablickar. Bara det finns ett driv i dem också, så att de inte blir för stillastående.
   Haha! Skydiving, ja, eller simma med hajar kanske. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s