Redigeringssommar

I mitten av maj träffade jag min förläggare i Gamla stan för att fira med bubbel och samtidigt ha manusgenomgång. Och nej, det var inte alls tråkigt! Tänk om jag hade vetat det för ett år sedan.

Vi pratade en massa om manuset, och hon kom med synpunkter och förslag på vad som skulle kunna ändras/fördjupas/skalas av etc. Inga mastodont-saker, och absolut inget som jag inte kunde hålla med om, vilket såklart var skönt. Nu är planen att redigera under sommaren, för att sedan skicka tillbaka det i slutet av augusti. Därefter kopplas redaktören in, och jag antar att det blir mer på detaljnivå efter det.

Det är alltså nu jag ska passa på att ändra saker i handlingen, om jag vill det – och den insikten har gett upphov till några egna tankar om saker jag vill justera. Min redigeringslista i punktform har därför växt ännu lite mer. Som jag har skrivit om tidigare, behöver jag deadlines för att få något gjort. Jag kan vara väldigt effektiv, men också väldigt lat – om jag inte känner lite press. Strategin för att lösa detta? (För augusti är ju lååångt bort!). Jo, jag ska tänka på omslaget som en morot. En jätteduktig illustratör har fått på sitt bord att ta fram omslagsförslag, vilket är så spännande att jag nästan inte kan sova. Så planen är att lura mig själv, att omslagsförslagen kommer när manuset är färdigredigerat.

Om de kommer tidigare än så, då? Ja, jag kommer inte att bli ledsen. 😉

Och om det dröjer ytterligare? Då har jag åtminstone ett färdigredigerat manus att skicka iväg.

Glad sommar!

14 reaktioner på ”Redigeringssommar

 1. Åh, det är så man blir tårögd! Bubbel och manussnack med ett fullblodsproffs låter som himmelriket, det är du verkligen värd!!

  Och som du säger blir det plötsligt ”nu eller aldrig” – när manus tuffar fram i en process mot utgivning. Det kan ju också vara en morot tänker jag.

  Stort lycka till med redigeringen, ser fram emot att läsa! Skulle den bli både ljud, e-bok & papper eller är det inte bestämt än?

  Gillad av 1 person

  1. Tack!! Ja, det är svårt att greppa, men jag försöker njuta! 🙂

   Precis, motivation och målbild saknas ju inte. Jag måste bara få mig själv att avsätta tillräckligt med tid nu, innan det verkligen drar ihop sig.

   Tusen tack! Och ja, pappersformat och ljud iaf! 👍🏼

   Gillad av 1 person

   1. Hoppas allt går bra med redigeringen! Bollar du med förläggaren under tiden eller är det upp till dig att förvalta synpunkterna på egen hand nu? Så intressant att höra om processen och ditt grymma jobb med debuten!! Fick du också tips från förläggaren typ på hur andra redigerar eller hur de tycker man ska jobba med ett manus och kanske också just för dig vad du bör tänka på, kanske som mer/mindre miljöbeskrivningar osv.? Eller pratar man bara hard core manus och inte så mycket om själva hantverket?

    Gillad av 1 person

   2. Tack! Vi har bara pratat om VAD. HUR är upp till mig. 🙂 Däremot har vi bollat lite under redigeringens gång – jag kontaktade förläggaren på messenger när jag var osäker på en sak, och fick respons direkt. Lyxigt! Nu har hon semester, men hon har sagt att jag ska höra av mig om jag funderar på nåt.

    Gillad av 1 person

 2. Du har en FÖRLÄGGARE liksom! Så stort! 😀 Känner igen det där med att behöva en deadline, blir sjukt lat annars. Mål och delmål är grejen! Och lustigt att du nämner det med omslaget, tänkte precis på det igår (apropå att du också kommer på träffen på lördag!) och undrade om du fått något omslag än. Kul att det är på gång!

  Gillad av 1 person

  1. Jag vet, det känns nästan förmätet att skriva det: ”min förläggare”. 🙂
   Skönt att höra att jag inte är ensam om lättjan, hehe. Delmål är bra, och att få följa varandras processer hjälper också till, tycker jag. Blir jättekul att ses på lördag!

   Gillad av 1 person

 3. Så himla schysst hela grejen! Att plötsligt sitta där med sin förläggare och i bästa fall dessutom dricka bubbel ihop. Du har verkligen hamnat på ett stort och starkt förlag också! Skönt att ni verkar vara överens om redigeringen än så länge.

  Gilla

 4. Vad spännande att få respons från sin förläggare och toppen att ni var överens! De gillar ju redan din bok tillräckligt mycket för att vilja ge ut den, det måste vara en fantastisk motivation i sig.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, visst är det så. Även om jante-tankarna fortfarande spökar (de måste ha gjort ett misstag/blandat ihop mitt manus med ett annat/läst för slarvigt) är det såklart en otrolig boost att ha fått det där kontraktet!

   Gilla

  1. Förlåt, har varit jättedålig på att vara inne på bloggen! Nästa år kommer jag dock att blogga varje tisdag på Debutantbloggen, så nu blir det lite mer ordning på torpet! Kika gärna in där, jag kommer att uppdatera så mycket som möjligt om vad som händer. Gott nytt år! ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s